Dieta chorych na raka
Szacuje się, że nawet co piąty chory na raka w Polsce umiera z niedożywienia. Zapominamy, że dieta to integralna część leczenia. Co jeść, kiedy chorujemy? Choroba nowotworowa może powodować znaczne wahania masy ciała. Niektórzy tyją albo dochodzi u nich do zatrzymania wody w organizmie, inni dramatycznie chudną. Jedno i drugie jest bardzo niebezpie...
więcej
Zdrowa dieta. Wiesz czym są guma guar, ksylitol i RDA?
 Wyjaśniamy tajemnicze informacje na etykietach Im krótsza lista składników, tym lepiej. Zwrot "Najlepiej spożyć przed końcem" znaczy tylko tyle, że produkt po tym terminie może tracić smak, kolor czy konsystencję.Informacje na etykietach mają nie tylko zapewnić bezpieczeństwo konsumentów, ale też zagwarantować, że b...
więcej
Profilaktyka nowotworów. Zbuduj piramidę na talerzu - piramidę zdrowego żywienia
Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? Naukowcy zastanawiają się nad zdrową dietą od ponad wieku W 1894 r. Amerykanie opublikowali pierwsze standardy dietetyczne. W formie tabeli żywieniowej autorzy radzili, ile porcji węglowodanów, białka i tłuszczów powinniśmy jeść. Ale oficjalne zalecenia żywieniowe ukazały się w Stanach Zjednoczonych kilka l...
więcej
Zdrowa dieta. Zwrot "ale burak" nabierze wkrótce całkiem nowego znaczenia. Zdrowa dieta to warzywa
Wspaniałe są buraki. Odkrywamy coraz to nowe ich właściwości. Myślę, że zwrot "ale burak", nabierze wkrótce całkiem nowego znaczenia - rozmowa z prof. dr. hab. Józefem Korczakiem, kierownikiem Katedry Technologii Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Sylwia Sałwacka: Gdzie pan kupuje warzywa? ...
więcej
Zdrowa dieta. Domowe przetwory zawsze najlepsze?
- Niedawno znajoma zapytała mnie, jakie ogórki powinna wybierać: kwaszone czy kiszone? W sensie: które są dobre, które szkodliwe? Taka dyskusja trwa w internecie. Zdziwiłem się. Przecież to jest to samo. Wokół przetworów domowych i przemysłowych narosło wiele mitów. Rozmowa z Marcinem Kidoniem * z Uniwersyte...
więcej
Dieta - zapobiegaj nowotworom i jedz mniej mięsa!
Czy dobra sycąca kanapka musi być z wędliną? Jeżeli chcemy zapobiegać nowotworom, lepiej zrezygnujmy z wędlin w diecie. Lekarze ze szpitala Przemienienia Pańskiego Kanapka z pasztetem, z polędwicą sopocką, z szynką, z pieczenią... Agencja Badania Raka ostrzega, że każde 50 g wędlin spożywane dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o...
więcej
Dieta. Jak myć warzywa?
Dbam o zdrową dietę. Widziałam sklepie specjalny płyn do mycia warzyw i owoców. Czy Warto go kupić? - pyta Czytelniczka Radzi Monika Frank z poradni Mój Dietetyk w Poznaniu: W niektórych sklepach lub w Internecie można kupić specjalny płyn do mycia warzyw i owoców, kosztuje ok. 20-30 zł za 500 ml. Są jednak tańsze rozwiązania....
więcej
Dobra dieta pomaga w walce z rakiem
Prawidłowa dieta to konieczny element w leczeniu raka. Nie ma jednak uniwersalnego jadłospisu „na raka”, trzeba go dostosować do pacjenta. Tym zajmuje się dietetyka onkologiczna. Rozmowa z Joanną Grupińską, dietetykiem* Joanna Bosakowska: Prowadzi pani badania wśród pacjentek z nowotworem piersi. Joanna Grupińska: Zajmuję się kobiet...
więcej
Pokaż nam swoje śniadanie i wygraj nagrody
Owsianka z owocami? Jajecznica z warzywami, a może kasza jaglana? Jesteśmy ciekawi, jak wyglądają wasze zdrowe śniadania. Atrakcyjne nagrody czekają. W sobotę 6 lutego wielkie, zdrowe śniadanie w Poznań City Center przygotuje trzech poznańskich szefów kuchni - Adam Adamczak z restauracji Oskoma, Szymon Sławiński z Modrej Kuchni i Piotr Markowski z...
więcej
Dieta. 8 najgorszych śniadań z bestsellerów kucharskich. Oceniają eksperci!
Śniadania, które polecają w swoich książkach Jamie Oliver, Gwyneth Paltrow, czy Nigella Lawson nie są często warte funta kłaków. Krwawa Mary przed obiadem? Litości ... Śniadanie, czyli dobry start Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Stawia na nogi, zaspokaja pierwszy głód - po nocy nasz przewód pokarmowy jest zregenerow...
więcej
Zdrowa dieta. Kartki na mięso pomagały lepiej się odżywiać?
- Czasem myślę, że czasy, kiedy mięso i cukier były na kartki, nie były wcale takie złe. Oczywiście, tylko w kontekście naszej diety - o zdrowej diecie w ramach cyklu „Rakooporni” opowiadała w środę w Gazeta Cafe dietetyczka Dorota Łapa. W latach 30. ubiegłego wieku dr Robert McCarrison, angielski chirurg, postanowił zbadać dietę ludu Hunz&oac...
więcej
Dieta. Zamiast łykać suplementy, jedz kiełki
Bo kiełki znakomicie uzupełnią niedobory witamin i składników mineralnych, a także dostarczą związków, które podnoszą naszą odporność oraz chronią nas przed chorobami. Steve Meyerowitz przez wiele lat cierpiał na astmę i alergię, lekarze nie mogli mu pomóc. Zaczął więc eksperymentować ze swoją dietą. Założył w mieszkaniu na 12...
więcej
Osiem śniadań pod lupą dietetyczek z Poznania. Bułka z masłem!
Zapytałam znajomych, co jedzą na śniadanie, spisałam to, sfotografowałam i poprosiłam o ocenę dwie poznańskie dietetyczki - Dorotę Łapę z Orkiszowego Pola i Ewa Kaczmarek ze Szpitala Klinicznego Przemienia Pańskiego. Niektórzy bardzo się zdziwili...    Bułka z masłem i szynką. Synonim dobrobytu Kromka chleba, pół łyżeczki masła, d...
więcej
Zapobieganie nowotworom. Na jakie dodatki do żywnosci powinniśmy uważać?
Gdybyśmy zakazali stosowania dodatków do żywności, to na sklepowych półkach zostałby tylko ocet, świeże warzywa i owoce. Przemysł spożywczy nie może już istnieć bez konserwantów, barwników, aromatów, przeciwutleniaczy i innych tego rodzaju substancji. Których powinniśmy jednak unikać, by zachować zdrowa dietę? Roz...
więcej
Dieta. Wykorzystujmy jesienne warzywa!
Spoglądam przez okno na jabłka smętnie wiszące na drzewach pozbawionych liści i trochę mi smutno, że znów tak szybko ten rok przeleciał. Ale, ale... Czas się wziąć za kiszenie kapusty! Na grządkach coraz mniej warzyw, ale nie oznacza to wcale, że nie ma co w ogrodzie i w kuchni robić. Bo teraz czas na jesienne specjały: kapustę, jarmuż, topinambur...
więcej
Zdrowa dieta. Acai, noni, chia i goi - co warto jeść, a co zastąpić polskimi produktami
Jagody goji, acai, noni, nasiona chia, komosa ryżowa - są źródłem cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Równie dobrym, co tanie, znane od lat polskie owoce i warzywa Nie ma wątpliwości, że egzotyczne produkty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Od wieków znane są w swoich regionach i wykorzyst...
więcej
Zdrowa dieta. Jak nie cukier, to co?
Rozmowa z Joanną Grupińską, dietetykiem Joanna Bosakowska: Dlaczego tak trudno zrezygnować nam ze smaku słodkiego? Joanna Grupińska, dietetyk: Bo jesteśmy do niego przyzwyczajani od początku naszego życia. Słodki smak mają zarówno wody płodowe, jak i pierwszy pokarm dziecka, ponieważ mleko kobiece zawiera laktozę, czyli cukier mleczny. Spożycie cukr...
więcej
Profilaktyka nowotworów. Pamiętaj o dyni. Chroni przed rakiem
Jesienią, obok jabłek, kapusty, jarmużu, do gry wchodzi też dynia. I tak jak innych owoców i warzyw, nie powinno zabraknąć jej w naszej diecie. Bo działa korzystnie na nasze serce, wzrok, wzmacnia odporność, pomaga zapobiegać nowotworom i wprowadza nas... w dobry nastrój. Dynia także w moim ogrodzie zajmuje wiele miejsca. I to dosłownie, bo...
więcej
Jak zapobiegać chorobom? Zdrową dietą!
Gdy owieje nas zimny wiatr, po którym poczujemy dreszcze i ból mięśni, wtedy pomoże imbir i kąpiel z zielem macierzanki. Gdy dopadnie nas gorączka oraz ból gardła – wtedy ratunkiem jest kwiat chryzantemy, rumianek i mięta. – Czy ktoś z państwa stawia bańki? Albo leczy się herbatami ziołowymi? – pytała dietetyk Dorota...
więcej
Zdrowa dieta. Jak solić, żeby nie przesolić
Jak dbać o zdrowie? Jeść maksymalnie 5 g soli dziennie, czyli jedną płaską łyżeczkę od herbaty – tak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jemy dwa razy więcej – bo często nie zdajemy sobie sprawy, że sól jest także w chlebie, szynce, serze czy pizzy Jakiś czas temu w jednym z naukowych czasopism ukazał się artykuł „Sól &nda...
więcej
Zdrowa dieta. Jabłko to zakazany owoc? Wykluczone!
Jabłka to najpopularniejsze owoce, ale często... niedoceniane. Tymczasem mogą uchronić nas przed zawałem serca, udarem mózgu i nowotworami - po prostu pomagają dbać o zdrowie przekonują naukowcy. Powinniśmy jeść je codziennie. Jestem szczęściarą, bo koło mojego domu rośnie wiele jabłoni. Niektóre były sadzone jeszcze przed II wojną światową...
więcej
Dieta. Co może orzech
Wystarczy zjeść pół garści orzechów dziennie, by ochronić organizm przed chorobami, a tym samym wydłużyć swoje życie. Nieprawdopodobne? Tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht w Holandii, którzy obserwowali 120 tysięcy osób Orzechy już od dawna są pod lupą naukowców, a kolejne publikacje potw...
więcej
Zdrowa dieta. Jedzcie kaszę! Naprawdę warto
Nie ma konserwantów, a mimo to się nie psuje, ma moc witamin, błonnika, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, pomaga zapobiegać nowotworom. Jak dbać o zdrowie? Ludzie, jedzcie kaszę! Joanna Bosakowska: Je pani kaszę? Prof. Danuta Górecka*: Prawie codziennie. Mamy tak duży wybór smaków, zapachów, struktury, że m...
więcej
Zdrowa dieta. Cukier wcale nie krzepi
Raz w tygodniu można zjeść coś słodkiego, to taki drobny grzeszek. Ale musimy mieć świadomość, że nawet jeśli unikamy jak ognia białego cukru, to i tak zjadamy codziennie ogromne ilości cukrów prostych – w sokach, dżemach czy jogurtach 1 września weszła w życie nowelizacja Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą f...
więcej
Dieta. Krótki przegląd najpopularniejszych tłuszczów [TOP 10]
Co lepsze: oliwa czy olej rzepakowy? Bez tajemnic i ściemniania. Sprawdź, co jeść by dbać o zdrowie by zapobiegać nowotowrom Olej rzepakowy Ma najlepszy stosunek omega-6 do omega-3 (2:1), zawiera też dużo kwasu oleinowego, a mało kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłoczony na zimno jest bogaty w przeciwutleniacze i witaminy. Jednak podczas rafinacji...
więcej
Zdrowy styl życia. Nie ma że boli. Adam, chudniemy!
Dziś na obiad będzie to, co wczoraj, czyli karkówka i żeberka - czyli jak młodzi Polacy rzucają niezdrową dietę   Niedziela, stadion miejski, zaczyna się Piknik Zdrowia w Pleszewie. Jedna z sześciu imprez realizowanych w ramach programu Szpitala Klinicznego Przemienia Pańskiego - "Wielkopolska Onkologia". Ce...
więcej
Jelita - co w nich nosimy?
- Cierpisz na nawracające biegunki, zaparcia, infekcje? Zbadaj stan mikroflory jelitowej. Tyjesz? Też to zrób. Wystarczy, że chudej myszy przeszczepimy mikroflorę jelitową grubej myszy i już zaczyna przybierać na wadze - o tajemnicach ludzkiej odporności opowiada dr Mirosława Gałęcka* Joanna Bosakowska: To prawda, że jelita zajmują nawet 400 m...
więcej
Dieta. CO NAS TUCZY, CO NAS LECZY?
Idealny tłuszcz? Olej rzepakowy. Stosunek omega-6 do omega 3 wynosi 2:1, czyli jest idealny. Olej ten zawiera również kwas oleinowy i witaminy A, E, K, D2. Wpływa więc korzystnie na nasze zdrowie, działa przeciwmiażdżycowo, co zmniejsza częstość zdarzeń sercowo-naczyniowych. Nie na darmo więc jest nazywany „oliwką północy”. Powinien...
więcej
Zdrowa dieta. Koniec wojny z masłem!
W 1961 r. na okładce magazynu „Time” znalazło się zdjęcie Ancela Keysa, „ojca” hipotezy, że jedzenie tłuszczów nasyconych prowadzi do chorób. W 2014 r. ten sam tygodnik zachęcał: „Eat butter” – „jedz masło”, obwieszczając koniec wojny z tłuszczami. Wojna z tłuszczami nasyconymi rozpoczęła...
więcej
Jedzmy kapustę i jarmuż! To nasi sprzymierzeńcy w walce z rakiem!
W połowie ubiegłego wieku Garnett Cheney udowodnił, że związek s-metylometionina, który znajdziemy m.in. w soku z kapusty, ma właściwości przeciwwrzodowe i korzystnie wpływa na układ trawienny. Badacz nazwał ów związek – choć nieco na wyrost – witaminą U. Jednak obecnie naukowców zajmują nie witaminy w kapuście, a glukozynola...
więcej
Jemy więcej kurczaków. To dobrze!
Dieta. Co wspólnego ma smażenie mięsa z chorobą Alzheimera? Dlaczego dwie trzecie talerza powinny zajmować warzywa? Czy ryby na pewno są zdrowe? Rozmowa z dr Joanną Bajerską*, dietetykiem i naukowcem z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Joanna Bosakowska: Czy Polacy jedzą dużo mięsa? Dr inż. Joanna Bajerska: Nieco mniej niż kiedyś. W ostatni...
więcej
Jedzmy jajka. nawet codziennie
Nie tylko żywią, ale i leczą. Związki, które naukowcy odkryli w kurzych jajach, mogą stać się bazą do produkcji leków na raka, czy chorobę Alzheimera. Od jakiegoś czasu cieszę się jajkami od kur z mojego podwórka. Nic dziwi więc pewnie fakt, że o tym cudownym produkcie natury chcę dziś napisać. W połowie ubiegłego wieku Brytyjczycy,...
więcej
ZBLIŻA SIĘ REWOLUCJA W ŻYWIENIU
Może brzmi to jak science fiction, ale wierzę, że w ciągu 20-30 lat doczekamy się urządzeń analitycznych, które będą nas instruować, co i w jakich ilościach powinniśmy jeść, żeby żyć długo i szczęśliwie. Nad takimi mikrolaboratoriami już pracują naukowcy Rozmowa z prof. Włodzimierzem Grajkiem z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu* Joanna Bosako...
więcej
Zielone pojęcie. Zupa z pokrzywy i syrop z mniszka
Najczęściej traktujemy te rośliny jako chwasty. Tymczasem pokrzywa i mlecz zawierają wiele cennych składników odżywczych i można z nich przygotować smaczne dania. Po pokrzywę warto sięgać, by wzmocnić organizm, bo liście pokrzywy to znakomite źródło składników mineralnych, głównie wapnia, magnezu, żelaza, krzemu, i witamin C, K1,...
więcej
PANOM POLECAM POKRZYWĘ, A PANIOM PERZ
– Do kliniki chorób zakaźnych trafił pacjent z wirusowym zapaleniem wątroby, który leczył się zielem orlika. I wie pani, że terapia przebiegała u niego szybciej niż u innych pacjentów – rozmowa z prof. Wiesławą Bylką* z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu Joanna Bosakowska: Wstyd przyznać, ale pierwszy raz spotykam się ze s...
więcej
TOPINAMBUR ZNÓW JEST HOT
– Powinniśmy jeść jak najwięcej warzyw i owoców, zwłaszcza tych, które od wieków były uprawiane w Polsce – co wraca do łask, by pomóc nam w walce z chorobami cywilizacyjnymi, mówią prof. Ewa Flaczyk i dr Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego W 1682 r. Stanisław Czerniecki, kuchmistrz na dworze...
więcej
Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Zamknij