Zdrowy styl życia. Pij kranówkę jak maratończyk

Picie wody z kranu jest nie tylko modne, ale i ekologiczne. Nie jesteście przekonani? Niepotrzebnie. – Woda z kranu jest zdrowa, bezpieczna i tania – zapewnia Dorota Wiśniewska z Aquanetu. Jeśli dbasz o zdrowy styl życia, powinieneś pić ok. 2 litry wody dziennie
Według naukowców przeciętny człowiek powinien wypijać ok. 2 litrów wody dziennie, tak by uzupełnić ilość, którą wydala, wydycha i wypaca. Ta ilość powinna być większa, jeśli intensywnie ćwiczymy, jest gorąco czy mamy infekcje żołądka lub układu moczowego.
W jaki sposób pić wodę? Powoli. Częściej, a mniej, ale regularnie w ciągu dnia.
O tym, że mamy coraz większą świadomość dobroczynnego wpływu wody, ale i coraz chętniej pijemy tę z kranu, opowiada Dorota Wiśniewska, rzeczniczka Aquanetu w Poznaniu. – Jeszcze w 2014 r. prawie 75 proc. mieszkańców Poznania i gmin, do których dostarczamy wodę, deklarowało, że wody z kranu nie pije. Teraz to już mniej niż połowa, a zakładamy, że w 2016 r. te liczby uda nam się jeszcze bardziej zmienić na korzyść picia „kranówki”.
Dlatego trzy lata temu spółka włączyła się w kampanię „Piję wodę z kranu”, która ma uświadamiać, że woda z kranu jest bezpieczna do spożycia, czysta i nie powoduje żadnych dolegliwości czy problemów zdrowotnych. – Poza tym to także kwestia świadomości ekologicznej – plastikową butelkę po wypiciu wody będziemy musieli zutylizować, a to i koszt, i mnożenie odpadów – przekonuje Wiśniewska.
I wspomina, że na początku odbiorcy wody mieli trochę obaw, ale ta w naszych kranach jest dokładnie oczyszczana, badana i sprawdzana i nie ma podstaw, by sądzić, że może nam zaszkodzić. Możemy ją pić nieprzegotowaną.
We Francji czy Włoszech tez pija kranówkę
A picie kranówki to standard na Zachodzie, również w restauracjach czy knajpkach. Na przykład we Francji restauratorzy dają swoim gościom wybór – czy chcą wodę butelkowaną, czy z kranu. W Rzymie powszechnym jest napełnianie butelek wodą ze specjalnych wodopojów albo picie jej wprost ze zdroju. Również coraz więcej poznańskich lokali podaje swoim gościom wodę z kranu.
Kranówkę do picia dostali także poznańscy maratończycy jesienią. I stało się tak bynajmniej nie z powodu oszczędności, lecz próby przekonania sportowców, że woda z kranu jest bezpieczna. Wcześniej z takiego pomysłu skorzystano m.in. na maratonie w Berlinie czy biegach w Stanach Zjednoczonych. Woda była uzdatniona, spełniała wszystkie polskie i unijne normy oraz zawierała dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu i innych składników mineralnych, bo wiadomo, że w czasie dużego wysiłku fizycznego biegacze potrzebują minerałów. – Pomysł z wodą na maratonie wyszedł naprawdę świetnie, biegacze pozytywnie zareagowali, dlatego będziemy pojawiać się na kolejnych imprezach – mówi rzeczniczka Aquanetu. W tym roku kranówkę dostaną m.in. półmaratończycy i maratończycy, uczestnicy majowej sztafety maratońskiej Ekiden czy publiczność festiwalu Spring Break, a latem w mieście znów będzie można spotkać saturator z wodą sodową w stylu retro.
A aby uczyć dobrych nawyków od najmłodszych lat, Aquanet wspiera także szkolne zdroje wodne. To kraniki i poidełka z wodą, w których uczniowie mogą zaspokoić pragnienie. Do tej pory udało się je zamontować w 22 szkołach, a w kolejce czeka kilkanaście kolejnych. Koszt – ok. 4 tys. zł – pokrywa spółka i ma to być inwestycja w budowanie świadomości ekologicznej u dzieci, bo przecież to one często przynoszą nowe idee i kształtują postawy, również swoich rodziców. Dlatego Aquanet został partnerem  konkursu KidsCookBook, w którym chodzi o zaprojektowanie stron książki kucharskiej z zdrowymi przepisami.
Napisz książkę i wygraj tablet!
Konkurs przeznaczony jest dla trzyosobowych zespołów uczniów wielkopolskich podstawówek i gimnazjów. W projekcie powinny znaleźć się przynajmniej trzy przepisy – na śniadanie, obiad i kolację. Każdy powinien być przedstawiony osobno, z podaniem składników, które wykorzystacie, i opisem jak potrawę przygotować. Pamiętajcie, żeby dania były zdrowe, ale także atrakcyjne i pomysłowe – takie jakie sami chcielibyście zjeść lub jakimi poczęstowalibyście znajomych. Do każdej potrawy zróbcie zdjęcia lub wykonajcie rysunki lub grafiki i całość zaprojektujcie tak, by wyglądało jak strona z przepisem z książki kucharskiej.
Gotowy projekt wyślijcie nam w formie pliku z programu PowerPoint, Word, PDF lub JPG mailem: przepisy@poznan.agora.pl lub tradycyjną pocztą na adres: „Gazeta Wyborcza Poznań”, ul. 27 Grudnia 3, 61-737 Poznań. W obu tytule maila lub na kopercie dopiszcie hasło „Konkurs KidsCookBook”. Pamiętajcie, aby do zgłoszenia koniecznie dołączyć zgodę rodziców na udział w konkursie (w przypadku zgłoszenia mailem może być w formie zdjęcia lub skanu) – znajdziecie ją na końcu regulaminu, a każde zgłoszenie musi zawierać zgody rodziców całej drużyny. Podajcie także swoje dane – imiona i nazwiska, dane waszej szkoły oraz klasę, w której się uczycie.
Na zgłoszenia czekamy do piątku 25 marca. Najlepsze prace wybierze jury złożone z przedstawicieli „Gazety Wyborczej”, partnera konkursu – firmy Aquanet i przedstawicieli projektu Wielkopolska Onkologia.
Dla zwycięzców przewidzieliśmy atrakcyjne nagrody – laureaci pierwszego miejsca otrzymają tablety Samsung Galaxy Tab 3 Lite, a drugiego i trzeciego – tablety Lenovo A7. Ponadto klasę drużyny, która zajmie pierwsze miejsce, zaprosimy na specjalne warsztaty kulinarne ze specjalistami z Orkiszowych Pól w Poznaniu.
Wyniki konkursu ogłosimy w sobotę 9 kwietnia, a najlepsze przepisy wydamy w formie wirtualnej książki kucharskiej. Regulamin konkursu znajdziecie na stronie www.poznan.wyborcza.pl lub w naszej redakcji przy ul. 27 Grudnia 3 w Poznaniu.
Elżbieta Polcyn
Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Zamknij