Uszczypnij raka w sobotę w Posnanii!
Znani kucharze staną do bitwy na noże i pokażą, jak przygotować rewelacyjny posiłek, sportowcy pokażą, jak spalić kalorie, a lekarze nas przebadają. Macie już plany na tę sobotę? Jeśli nie macie planów, to spotkajmy się 22 kwietnia w Posnanii. Start: godzina 12. Tego dnia onkolodzy ze Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego organizuj...
więcej
Sześć pomysłów na „zdrowe” prezenty
Zamiast kolejnego nieprzemyślanego, kupowanego na łapu capu prezentu, dziś proponujemy prezenty z medycznym uzasadnieniem Potraktujecie to jako trop – propozycję. A potem znajdziecie fajne odpowiedniki. Nie zniechęcajcie się hasłami: – O matko, termofor pod choinkę? Wiedzieliście termofor Termofor Pill? No, właśnie... A wiecie, że to superpate...
więcej
Profilaktyka nowotworów. Tycie skraca życie
W Polsce blisko 20 proc. ludzi jest otyłych, a ponad połowa ma nadwagę. Jakie to ma przełożenia na zachorowania na raka? Ogromne!   Już w 2002 r. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) uznała za naukowy fakt, że nadwaga i otyłość wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego, przełyku, piersi, trzonu macicy czy n...
więcej
Chorzy uczcili światowy Dzień Rzucania Palenia... papierosem. Szpital chce im pomóc
- Niech pani da nam spokojnie wypalić tego papierosa - proszą mnie pacjenci przed szpitalem onkologicznym w Poznaniu w światowy Dzień Rzucania Palenia.   Szpital Kliniczny Przemienia Pańskiego przy Szamarzewskiego, z daleka widać grupkę osób stojącą przed główną bramą. W kurtkach narzuconych na szlafroki i piżamy, w białych kitlach l...
więcej
Nie pędź tak, znajdź godzinę dziennie [ROZMOWA O PSYCHOONKOLOGII]
- Jest takie świetne ćwiczenie: dajemy chorym kartkę, i każemy im rozpisać dzień - ile na co przeznaczają czasu? Ile czasu potrzebują na sen, ile dla rodziny, ile na pracę, a ile czasu mają dla siebie? Są zaskoczeni wynikiem - rozmowa z Agnieszką Frąckowiak, wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Psyche Soma Polis, współkoordynatorką Akademii Walki z Rakie...
więcej
Dlaczego ja? - film promujący kampanię dotyczącą żywienia medycznego
Dokumentalistka Aneta Kopacz, nominowana do Oscara, pokazała w Poznaniu swój najnowszy film "Ja". To projekt komercyjny - promujący kampanię dotyczącą żywienia medycznego. Ale to także film o tym, co jest w życiu ważne. Twarze bohaterów zobaczymy dopiero na końcu, jest wśród nich Orina Krajewska, córka aktorki Małgorzaty Braunek i ks. Jan Kaczkowski (Braune...
więcej
Jak dbać o zdrowie? - zdradza m.in. Kasia Wilk i Szymon Ziółkowski
Zapytaliśmy gości imprezy "Uszczypnij raka" o to, jak dbają o zdrowie i jakie mają porady dla naszych Czytelników. Oto one:  
więcej
Zjedliśmy sobie zdrowo, przebadaliśmy się i uszczypnęliśmy raka!
Zjedliśmy sobie zdrowo, przebadaliśmy się i uszczypnęliśmy raka Gdybyśmy na co dzień tak dbali o zdrowie jak w ubiegłą sobotę, to liczba zachorowań na nowotwory na pewno kilkukrotnie by spadła – kto nie świętował z nami Światowego Dnia Walki z Rakiem, niech żałuje. Było świetnie! – Ale duże! – widok nagich piersi zapiera dech. – M...
więcej
Trzej kucharze zapraszają na najwieksze zdrowe śniadanie w Poznaniu!
Już w tę sobotę w Poznań City Center największe zdrowe śniadanie przygotują: Adam Adamczak, finalista kulinarnego programu „Top Chef”, Szymon Sławiński z Modrej Kuchni, który dyplom kucharza zdobył w renomowanym Westminster Kingsway College, i Piotr Markowski z Jadalni, zdobywca złotego medalu w „Riva del Garda” we Włoszech....
więcej
Dzień walki z rakiem inny niż zwykle - zdrowe śniadanie w Poznań City Center
Gigantyczne zdrowe śniadanie przygotują w tę sobotę w Poznań City Center szefowie najlepszych restauracji z Poznania. W ten sposób uczcimy Światowy Dzień Walki z Rakiem. Nie będzie straszenia, mentorstwa i sztampy.   We wtorek wróciłam ze spaceru z psem i włączyłam radio. Dziennikarz czytał właśnie raport Fundacji Ellen McArthur prze...
więcej
Uszczypnij Raka - 6 lutego w Galerii City Center
W ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem 6 lutego specjalnie dla mieszkańców Poznania i całej Wielkopolski organizujemy wydarzenie „Uszczypnij Raka”. Najskuteczniejszym sposobem na wczesne wykrycie raka oraz ustrzeżenie się przed nowotworem jest profilaktyka. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą się przekonać, że wart...
więcej
Uszczypnij Raka - 6 lutego w Galerii City Center
W ramach obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem 6 lutego specjalnie dla mieszkańców Poznania i całej Wielkopolski organizujemy wydarzenie „Uszczypnij Raka”. Najskuteczniejszym sposobem na wczesne wykrycie raka oraz ustrzeżenie się przed nowotworem jest profilaktyka. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą się przekonać, że wart...
więcej
Jak dbać o zdrowie. Pytamy onkologa, co jest gorsze: wódka, piwo czy wino? [ROZMOWA]
- Szczerze? Wszystko jest szkodliwe - mówi onkolog, prof. Piotr Milecki, ordynator Oddziału Radioterapii Onkologicznej, kierownik Zakładu Radioterapii w Wielkopolskim Centrum Onkologii, pracownik Zakładu Elektroradiologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, konsultant wojewódzki ds. radioterapii onkologicznej. Joanna...
więcej
Jak dbać o zdrowie. Czarny bez: dobry na przeziębienie i grypę
Pewien polityk niegdyś opowiadał o jedzeniu szczawiu i mirabelek, a ja zachęcam do sięgania po owoce innej, pospolitej rośliny: czarnego bzu.   W mojej biblioteczce jest książka, do której często zaglądam. Nosi tytuł "Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny". Wydana po raz pierwszy pod koniec lat 70. ubiegłego wie...
więcej
"Pałaszownia zdrowia" z lekarzami jako kucharzami. Co serwowali?
W ramach Restaurant Day w Poznaniu w maju nad Maltą otworzyła się na jeden dzień zdrowa restauracja. W menu zdrowa dieta - wiosenna zupa z algami i buraczane burgery. Restaurant Day to kulinarne święto tworzone co roku przez tysiące ludzi organizujących i odwiedzających jednodniowe restauracje na całym świecie. Akcję wymyślili Finowie -...
więcej
Poczuj się jak kucharz z gwiazdką Michelin. Hoduj zioła!
To zupełnie inna bajka, gdy ma się własne zioła, warzywa na wyciągniecie ręki. Joanna Bosakowska: Jak wygląda pani balkon? Magdalena Garczarczyk*: – Teraz to typowy balkon z ziołami i z warzywami do półcienia. Jego charakter zmieniał się w zależności od tego, jakie były nasze potrzeby. Gdy mój syn był bardzo mały, jeszcze raczkował, b...
więcej
MIEJSCY OGRODNICY REWOLUCJONIZUJĄ ULICE
W Brukseli warzywa uprawia się na tarasie Biblioteki Królewskiej. W Sztokholmie zielone ogrody powstały na nieużywanej bocznicy kolejowej. Warzywa uprawiają też w mieście poznaniacy – na Łazarzu, w parku Kasprowicza, ale też na balkonach, i tarasach! Czy nie fajnie mieć pod ręką świeżą bazylię, majeranek, koperek? Albo właśnie zerwaną sałatę...
więcej
Po co chorym śmiech?
- Na zajęciach nie pytam, kto jest chory, bo w każdym człowieku warto rozbudzać optymizm, pokazać korzyści zdrowotne wynikające z bezwarunkowego śmiechu - mówi Piotr Bielski*, jogin śmiechu. Elżbieta Polcyn: Namawiasz ludzi do śmiania się. Również osoby chore na nowotwory, ich rodziny. Ale przecież w takiej sytuacji trudno się śmiać. Piotr...
więcej
Dlaczego cebula lubi marchewkę, czyli kilka słów o allelopatii
Kilka lat temu przeprowadziłam się na wieś, by uprawiać swój kawałek ziemi. Zasada, która towarzyszy mi od początku, to zero chemii: nie stosuję żadnych syntetycznych nawozów, pestycydów ani trutek na zwierzęta. Staram się za to korzystać z wiedzy dotyczącej ekologicznej czy – bardziej wolę to określenie – naturalnej u...
więcej
Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Zamknij