Jeśli nie macie planów, to spotkajmy się 22 kwietnia w Posnanii. Start: godzina 12. Tego dnia onkolodzy ze Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego organizują piknik „Uszczypnij raka”.

– Na uczestników akcji będą czekać specjaliści od zdrowego trybu życia, lekarze, sportowcy. Przez cały dzień odbywać się będą konkursy, quizy, zabawy dla dzieci oraz warsztaty zdrowego gotowania – mówi Agnieszka Juszkis, dyrektor marketingu Posnanii, współgospodarz imprezy.

Szczepan Cofta, Naczelny Lekarz Szpitala Klinicznego Przemienia Pańskiego: - Zapraszamy na piknik nie tylko poznaniaków, ale też mieszkańców całej Wielkopolski.  

Najlepsi kucharze: zdrowa kuchnia jest pyszna!

04.02.2016 Poznań , Adam Adamczak . Właściciel  restauracji 04.02.2016 Poznań , Adam Adamczak . Właściciel restauracji " Oskoma " .  ŁUKASZ CYNALEWSKI

Centrum zostanie podzielone na cztery strefy – medyczną, kulinarną, sportową i dziecięcą, a plac przed Posnanią zamieni się w boisko sportowe. Pogoda jest jednak zmienna: w sobotę będzie słonecznie, ale dość zimno, więc mobilna kuchnia, która jest jedną z największych atrakcji pikniku, stanie na parterze centrum handlowego. Przejmie ją czterech świetnych kucharzy z utytułowanych restauracji. Pokażą, jak przygotować pyszny, zdrowy posiłek.

I tak np. Adam Adamczak, szef restauracji Oskoma na poznańskich Jeżycach, zrobi tartę z pieczonym bakłażanem i marynowanymi pomidorami, a Szymon Sławiński, szef Modrej Kuchni – też na Jeżycach – będzie serwował pyzy nadziewane warzywami. – Myślę, że Polacy coraz bardzo zwracają uwagę na to, co jedzą: czytają etykiety, pytają o źródło pochodzenia produktów, chcą, by rzeczy, które trafiają na talerz, były zdrowe, świeże i lokalne. Opowiemy, jak wybierać dobre produkty, na co zwracać uwagę, i jak zamienić to w fajne danie – mówi Dawid Łagowski, szef kuchni Destylarnia w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort, który od lat propaguje slow food. Dawid Łagowski w tę sobotę przygotuje krem z buraków z pikantnym kozim serem i pietruszką, a także sałatkę – również z buraków – z dodatkiem szpinaku i oleju rydzowego. Dania z buraków przygotuje też inny znany kucharz, Patryk Dziamski. Kto lepiej wypadnie w tej potyczce? Ocenią widzowie.

Centrum handlowe Poznań City Center.  Impreza Centrum handlowe Poznań City Center. Impreza "Uszczypnij raka i żyj długo"  LUKASZ CYNALEWSKI

Pokazy kulinarne i warsztaty będą odbywać się niemal przez cały dzień. Wszystkich przygotowanych dań będzie można skosztować, a po posiłku założyć dresy i poćwiczyć z trenerami z Fabryki Formy (w Posnanii jest szatnia i są prysznice).

Uwaga! W „Strefie Bezpłatnych Badań” od godziny 10 do 19 lekarze będą oceniać za pomocą dermatoskopów znamiona i udzielać porad dermatologicznych. Specjaliści zmierzą też ochotnikom BMI (wskaźnik masy ciała) i udzielą konsultacji dietetycznych. A psycholog poradzi, jak zabrać się za rzucenie palenia.

Instruktażowe badania np. piersi pokażą amazonki i studenci medycyny – Marcin Czekała i Mikołaj Kolasiński, którzy założyli kanał na YouTube „Najprościej mówiąc”. W swoich filmach w bardzo prosty sposób tłumaczą różne medyczne zagadnienia. – Będziemy zachęcać klientów Posnanii do profilaktyki – mówi Mikołaj Kolasiński.

Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie

Gdybyśmy bardziej dbali o zdrowie, aż o 40 proc. moglibyśmy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, udary mózgu, choroby serca czy cukrzycę. Chodzi dokładnie o cztery czynniki: złą dietę i otyłość, brak ruchu, palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Zmiana tych przyzwyczajeń to najtańsze i najbardziej dostępne dziś narzędzia w walce z nowotworami. Tak uważano powszechnie jeszcze do niedawna.

W tym roku amerykański ośrodek naukowy Johns Hopkins Kimmel Cancer Center ogłosił, że większość przypadków raka to nic innego, jak zdarzenia losowe, które powstają bez wpływu środowiska. Autorzy badań twierdzą, że chorujemy najczęściej z powodów błędów, jakie powstają bez naszego udziału w sekwencji kopiowania DNA. Wyjątkiem jest jedynie rak płuca (odpowiada za niego niemal zawsze palenie papierosów), skóry (opalanie) czy układu trawiennego (zła dieta). Czynniki środowiskowe nie mają natomiast większego znaczenia przy raku prostaty, kości czy mózgu.

Oponenci przypominają jednak, że dzięki dobrej diecie nasz organizm potrafi naprawić DNA, zahamować stany zapalne, namnażanie się komórek nowotworowych (albo odwrotnie – przy złej diecie – pobudzić), wyregulować układ hormonalny i zwiększyć odporność. Składniki zawarte w dobrym jedzeniu mogą popchnąć komórki nowotworowe na drogę zaprogramowanej śmierci (apoptoza), bo wpływają na ich cykl komórkowy i odgrywają rolę w metabolizmie karcynogenów (związków rakotwórczych). A to oznacza – ich zdaniem – że w prewencji niemal każdej choroby dieta ma znaczenie.

Największy projekt

Uszczypnij rakaUszczypnij raka Uszczypnij raka

„Uszczypnij raka” odbywa się w ramach projektu Wielkopolska Onkologia. To – przypomnijmy – największy, pozarządowy program walki z rakiem w Polsce, wart 27 mln zł. Na Europejskim Kongresie Zdrowia Publicznego w Wiedniu Norwegowie uznali go za jeden z najlepszych, jaki powstał dotąd w Europie. – Patent był prosty: nie tylko lepiej wykrywać i leczyć raka, ale też zapobiegać zachorowaniom – mówił dr Rafał Staszewski, koordynator Wielkopolskiej Onkologii. W ciągu dwóch lat autorzy projektu zmienili szkolne menu, organizowali pokazy zdrowego gotowania, szkolili lekarzy i urzędników, pisali poradniki. Wykonali 8430 badań i udzielili 5187 konsultacji.

Razem z „Gazetą Wyborczą”, partnerem projektu, uruchomili serwisy dla pacjentów: kompasnazycie.pl i rakooporni.pl. Szpital kupił sprzęt i zbudował m.in. Bank Komórek Macierzystych i nową pracownię radiologiczną.

Partnerem głównym pikniku „Uszczypnij raka” jest Posnania. Patronat medialny: „Gazeta Wyborcza” i Zwrotnik Raka. Partnerzy i przyjaciele: Strefa gotowania – Oskoma, Pałac Mierzęcin, Dziamski Culinary Studio, Modra Kuchnia, Cedrus Ogrody z Poznania, Cud Miód Box, Fabryka Formy, Kuchnia Jaglanka, Mokoloko, LUCKYYOU Interactive, Artsound, drukarnia Chroma Druk.

Co na pikniku „Uszczypnij raka”

Sobota, 22 kwietnia, Posnania

Godz. 12 – Początek imprezy

Godz. 12.15-13 – Potyczki kucharzy o „Czerwonego buraka”: Patryk Dziamski kontra Dawid Łagowski

Godz. 13.15-13.25 – Quiz dla dzieci

Godz. 13-13.55 – Trening funkcjonalny, dziedziniec przed Posnanią

Godz. 13.30-14 – Warsztaty, jak przygotować szybkie i zdrowe warzywne przekąski

Godz. 14.10-15 – Potyczki kucharzy: Szymon Sławiński, szef kuchni w restauracji Modra kontra goście

Godz. 14-14.30 – Grit cardio, dziedziniec przed Posnanią

Godz. 15.10-15.20 – Quiz o zdrowiu prowadzony przez lekarzy ze Szpitala Klinicznego

Godz. 15.20-16 – Pokaz gotowania „Słodycze z naszego ogródka”

Godz. 16.10-16.20 – Rozstrzygnięcie konkursu sportowego (konkurs prowadzony w strefie sport) przez Fabrykę Formy

Godz. 16.20-17.20 – „Pojedynek na noże”, konkurs szefów kuchni z udziałem publiczności

Godz. 17.20-17.30 – Losowanie nagród dla uczestników badań profilaktycznych z Cud Miód Box

Godz. 17.30-17.55 – Zumba z Fabryką Formy

Czterech kucharzy „uszczypnie raka”

Adam Adamczak

Szef kuchni restauracji Oskoma, finalista czwartej edycji „Top Chef”, Gault & Millau przyznał mu tytuł „Młodego talentu”. W 2013 r. miesięcznik „Kuchnia” wybrał go na kucharza roku.

Patryk Dziamski

Prowadzi „Dziamski Culinary Studio” w Poznaniu, uczestnik 4. edycji programu „Top Chef”, współautor książki „Lekcje smaków” adresowanej do uczniów szkół gastronomicznych. „Odkrycie roku 2015” według „Poland 100 Best Restaurants”.

Szymon Sławiński

Szef restauracji Modra na Jeżycach, szlify kucharza zdobywał w renomowanym Westminster Kingsway College. Pracował w hotelu Ritz w Londynie oraz u Alberta Roux – założyciela legendarnej restauracji. Gra na basie w zespole Cudowny Czwartek.

Dawid Łagowski

Szef kuchni Destylarnia w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort, popularyzuje slow food. Dwa razy z rzędu nagrodzony dwiema czapkami w przewodniku Gault&Millau, a w 2017 r. został szefem kuchni regionu północno-zachodniego Polski wg „Poland 100 Best Restaurants”.