Rozstrzygnęliśmy konkurs KidsCookBook

Przed trudnym wyborem postawiliście jury konkursu KidsCookBook – liczba świetnych i pomysłowych prac przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Wraz z partnerami konkursu wybraliśmy te najlepsze.
Tuż przed Wielkanocą, kiedy upływał termin konkursu KidsCookBook, dosłownie zasypaliście nas konkursowymi pracami. O czym?
W połowie lutego poprosiliśmy uczniów podstawówek i gimnazjów o stworzenie swojej miniksiążki kucharskiej z przynajmniej trzema przepisami na zdrowe: śniadanie, obiad i kolację. Do przepisów należało dołączyć zdjęcia albo rysunki, opis wykonania potrawy, a wszystko zaprojektować tak, by wyglądało jak wasza książka kucharska. I z zadania wywiązaliście się świetnie.
Listonosz prawie nie nadążał z donoszeniem paczek i listów z waszymi pomysłami na książki kulinarne, a nasza skrzynka mailowa ciągle informowała o nowych pracach. W sumie z kilkudziesięciu wielkopolskich szkół otrzymaliśmy ponad 150 prac! Cieszymy się tym bardziej, że widać, jak w ostatnich dniach trwania zabawy niebywale się zmobilizowaliście (na tydzień przed zakończeniem mieliśmy kilkanaście prac), a kolejne prezentacje były niezwykle przemyślane i kreatywne. Część postanowiła zrobić dla nas również „tradycyjne” książki kucharskie – wydrukowane, ze zdjęciami i ciekawie zaprojektowane. Ze zdjęć i opisów wynika też, że wspólne gotowanie sprawia wam wielką frajdę. Tak trzymać!
Nagrody za pomysły dla małych i dużych
Spośród wszystkich prac musieliśmy wyłonić zwycięzców, co nie było łatwym zadaniem. Pomogli nam w tym partnerzy konkursu – Szpital Przemienienia Pańskiego, prowadzący projekt Wielkopolska Onkologia oraz poznański Aquanet. Jury oceniało nie tylko pomysłowość prac, ale również wykonanie, przepisy kulinarne czy wkład pracy.
Pierwsze miejsce postanowiliśmy przyznać trzem dziewczynom z Zespołu Szkół w Sobótce: Oldze Kiełtyce, Ani Kiełtyce i Basi Kaźmierczak. Uczennice klasy IVb do projektu przygotowały się profesjonalnie – zrobiły czapki kucharskie i fartuchy z imionami, a świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy podzieliły się z całą klasą i wychowawczynią – Agatą Kaźmierczak. Nauczycielka w mailu o pracy dziewcząt napisała, że co jakiś czas wspólnie w szkole prowadzą lekcje gotowania i zdrowego żywienia, a uczniowie chętnie się w nie angażują. Efekt tych zajęć był widoczny – z Sobótki do naszego konkursu przystąpiło kilka drużyn.
Olga, Ania i Basia w swoim menu postawiły m.in. na pełnoziarniste pieczywo, warzywa i zabawne serduszka z parówek i sadzonych jajek, które są specjalnością Ani. Na zdjęciach szczegółowo pokazuje, jak je wykonać. Na obiad dziewczyny zaserwowały krem z brokuła oraz dorsza z warzywami, dzikim ryżem i sosem serowym, na deser – jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi. Kolacja to pełnoziarnisty makaron z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym. Swoją pracę dziewczyny zilustrowały kilkunastoma zdjęciami z przygotowania potraw, wspólnego jedzenia i rad, jak zdrowo się odżywiać. Gratulujemy pomysłu! W nagrodę każda otrzyma tablet Samsung Galaxy Tab 3 Lite, a klasa laureatek przyjedzie do Poznania na zdrowe warsztaty kulinarne w studiu Orkiszowe Pola, zwiedzi zakątki Szpitala Przemienienia Pańskiego oraz pójdzie na wycieczkę do Aquanetu.
Drugie miejsce w konkursie zajmują siostry Sarnowskie: Andżelika, Monika i Wiktoria, uczące się w Zespole Szkół nr 4 z Oddziałami Sportowymi w Poznaniu. Siostry przygotowały właściwie gotową do wydania miniksiążkę z kilkunastoma propozycjami ciekawych posiłków. Na śniadanie zachęcają do zjedzenia kulek z płatków jaglanych, wyglądających niemal jak lody, świetną przegryzką będą „frytki” z jabłek z dżemem malinowym zamiast ketchupu albo lizaki… z zielonego ogórka, wypełnione twarożkiem i warzywami. Na pożywny obiad możemy przyrządzić krem pomidorowy lub z marchewki i groszku, placuszki z jarmużem i słonecznikiem, a na deser – różyczki z jabłek i ciasta francuskiego.
Praca, której przyznaliśmy trzecie miejsce, nadeszła tradycyjną pocztą. Maja Maćkowiak, Wiktoria Kędzia, Michalina Baum z klasy Vc Szkoły Podstawowej nr 9 w Lesznie wykonały własną „Lekturę kuchni”. Dziewczęta przygotowały księgę z dziewięcioma – ich zdaniem – najważniejszymi zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania się i do nich proponują przepisy. Według tych reguł powinniśmy zawsze zjadać solidne śniadanie, dziewięć porcji owoców i warzyw dziennie oraz produkty ze wszystkich grup spożywczych. Ponadto zachęcają do picia wody, unikania fast foodów, dużej ilości mięsa w diecie i częstego smażenia potraw. I choć zaznaczają, że wprowadzenie w 100 proc. zdrowych zasad żywienia może być prawdziwą rewolucją, to będzie to dobra rewolucja, przede wszystkim dla naszego zdrowia. W ich jadłospisie znalazł się omlet z musli i owocami, pizza z warzywami bez sera oraz nadziewane fetą i cukinią pomidory. Laureatki z miejsca II i III w nagrodę w konkursie otrzymają tablety Lenovo A7.
Jury miało dylemat
Jury długo dyskutowało, kto powinien zostać laureatem konkursu, bo liczba interesujących prac była bardzo duża. Postanowiliśmy wyróżnić jeszcze kilka.
Na pochwałę za kreatywność zasługują dwie kolejne prace z SP nr 9 w Lesznie. Pierwszą książkę wykonali: Dobrawa Jędrzejczak, Karol Patoka i Aleksandra Wilczyńska, drugą: Michalina Jakubowska, Zosia Mikołajczak, Marta Łuczak. Bardzo podobało nam się zaangażowanie w przygotowanie pracy konkursowej, dokładność wykonania oraz pomysłowość.
Kolejne wyróżnienie przyznaliśmy Amelii Kręc, Julii Milewskiej, Agacie Kaczanowskiej z klasy Va SP nr 73 w Poznaniu. Dziewczyny oprócz przepisów podały również tabele zapotrzebowania na poszczególne składniki oraz wartości kaloryczne przyrządzonych przez siebie potraw. Ponadto gdyby wszyscy mogli jeść zielone kanapki-małpki przyrządzone przez dziewczyny, zapewne śniadanie smakowałyby nam bardziej.
Podobała nam się również praca Poli Bienieckiej, Oliwii Strugarek i Marka Lucińskiego z klasy IIc SP nr 21 w Poznaniu. Doceniamy, że dzieci samodzielnie narysowały potrawy, które przyrządzają, podobnie jak składniki i sposób wykonania przepisów, a ilość osób oznaczona była wesołymi rysunkami głów. Potem zespół wszystkie elementy poukładał w kolorowe strony.
Ostatnie wyróżnienie wędruje do drużyny z III klasy gimnazjum w Koninie. Diana Dobiecka, Julia Zrąbkowska, Julia Pacyńska wykonały pracę minimalistyczną – dobrze rozplanowaną, przejrzystą z fajnie dobranymi czcionkami, zdjęciami. Ich praca właściwie mogłaby być częścią nowoczesnych, profesjonalnie wydanych książek kucharskich.
Elżbieta Polcyn
Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu.
Zamknij